Kaj storiti, če vaš štedilnik kadi: možni vzroki in kako jih odpraviti

Fotografija: iz odprtih virov

Razlogi, zakaj štedilnik kadi, in kako to odpraviti

Veliko ljudi se je med ogrevanjem s štedilnikom že srečalo s takšno težavo, ko so namesto pričakovane prijetne toplote v prostor vdrli klubi dima. Ta pojav, znan kot povratni prepih, ima številne razumljive vzroke, ki pa jih je mogoče odpraviti. Če te dejavnike upoštevate vnaprej, lahko štedilnik ogrevate čisto in tiho ter se izognete vonju po gorenju.

Zamašitev dimnika in saj

Ena najpogostejših težav je zamašen dimnik. Na stenah dimnika se nalagajo saje, ki zožijo prehodni kanal, zaradi česar se katastrofalno zmanjša prepih in dim uhaja v prostor.

Rešitev je redno čiščenje dimnika. To je treba storiti ob pojavu zamašitve. Upoštevati je treba, da pogosteje kot se za ogrevanje uporabljajo nekakovostna drva ali gospodinjski odpadki, hitreje pride do zamašitve dimnika.

Dim je pogosto posledica zunanjih pogojev ali sezonskih sprememb.

“Zračna zapora” in hladna sezona

Jeseni, pozimi ali v času megle lahko dimnik postane zelo hladen in v dimniku lahko nastane zastoj hladnega zraka, ki povzroči blokado. Dim, ki se sreča s to “blokado”, se vrača v prostor.

Rešitev je, da pred prižiganjem ogrejete kanal: odprite neposredni prehod (ali, če ga ni, čistilna vrata), prižgite papir ali časopis in ogrejte kanal, šele nato raztapljajte štedilnik.

Pravilna tehnika vžiga

Če vaš štedilnik kadi, dokler se ne segreje, je vzrok morda v nepravilnem vžigu. Veliko ljudi pri tem postopku dela napake, od uporabe mokrih drv do poskusa prižiganja ognja pri zaprti loputi.

Da bi se izognili dimu in premagali zračno zaporo, je treba štedilnik pravilno segreti. V nadaljevanju so predstavljeni načini segrevanja, ki jih priporočajo izdelovalci peči:

Odprite loputo, pri vhodu v kamin prižgite časopis, nato zaprite vrata in ustvarite dodaten prepih tako, da preprosto večkrat na široko odprete in zaprete vhodna vrata, kar pomaga zraku, da se giblje navzgor.

Drug način je ogrevanje kanala skozi zgornji del. Odstranite lončke ob štedilniku, prižgite papir čim bližje dimniku in ga rahlo prezračite s kartonom. Zrak se začne vleči navzgor, nato pa lahko vanj varno vstavite drva.

Za popolno podžiganje je treba upoštevati naslednji načrt:

  • Prepričajte se, da je dimnik odprt (in preverite, ali v njem ni smeti).
  • Na dno štedilnika položite lesne sekance, papir ali posebne kocke za podžiganje.
  • Na vrh položite manjša suha drva, po možnosti v obliki piramide.
  • Prižgite spodnjo plast (kjer so lesni sekanci in papir).
  • Šele ko je ogenj dobro podžgan in pokriva manjša polena, lahko nanj položite večja polena.

Pogosteje se težave začnejo zaradi konstrukcije štedilnika in stanja dimovodnega kanala.

Višina dimnika je pomembna

Če vleka ostaja šibka, čeprav je dimnik čist, je treba preveriti njegovo višino. V skladu s predpisi se dimnik ne sme dvigniti nižje kot pol metra nad grebenom strehe, skupna višina od rešetke do dimniške kape pa mora znašati približno 5 metrov. Višji kot je dimnik, lažje in stabilneje se dviga vroč zrak.

Če konstrukcija ni dovolj dolga, je treba dimnik podaljšati. Da bi preprečili vstop smeti v dimnik od zunaj, je priporočljivo na dimnik namestiti tudi nadstrešek.

Vrzeli v zidovih in puščanje

Hladni zračni tokovi zaradi zrahljane opeke znatno ovirajo normalno dviganje dima. Razpoke in spoje je treba zatesniti s posebno malto ali mešanico gline in slame. Po kakovostnem tesnjenju se običajno takoj poveča prepih.

Lastnosti kovinskih cevi

Tanke kovinske cevi se hitro ohladijo, kar povzroči kondenzacijo in slab pretok.

Da bi se temu izognili, je treba takšne cevi izolirati z bazaltno volno, steklenimi vlakni ali penjenim polietilenom. Izolacija pomaga stabilizirati temperaturo in ohranjati stabilen prepih.

Napake pri gradnji kurišča

Včasih so težave z dimom posledica napak v geometriji kurišča:

Če so vrata nameščena nad prvim dimnim kanalom, lahko vroč zrak izhaja neposredno skozi njih. V tem primeru pomaga majhna pregrada, ki bo pline usmerila v pravi prehod.

Kurišča, ki so široka več kot štirideset centimetrov, v vetrovnih razmerah včasih dimijo. Lahko jih zožite tako, da dodate dodatno vrsto opeke za stabilnost prepiha.

Zakaj se pri odpiranju vrat kadi

Če se pri odpiranju vrat vašega štedilnika kadi, razlog za to morda ni le v zasnovi, temveč tudi v prehitrem odpiranju vrat. S tem se poruši ravnovesje zraka v pečici, zaradi česar dim uhaja navzven.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki