Foto: iz javnih virov
Za kapučino je najpomembnejše mleko, ki se dobro speni in hkrati izboljša okus kave.
Tudi brez profesionalnega kavnega aparata lahko uživate v pravem kapučinu. Naučite se, kako doma pravilno stepati mleko in ustvariti gosto, kremasto peno. O tem poroča RBC-Ukrajina s sklicevanjem na stran ukrajinskega kuharskega mojstra Oleksandra Ogorodnika na Instagramu.
Kako pripraviti kapučino s kremo
Po besedah strokovnjaka morate vzeti nekaj mleka in ga stresati v zaprtem kozarcu, dokler se ne pojavi pena. Nato peno za 30 sekund stabilizirajte v mikrovalovni pečici.
Pomembno je, da je mleko toplo. 30 sekund naj bi zadostovalo za segrevanje 80-100 g mleka. Če imate več mleka, ga pustite v mikrovalovni pečici dlje.
Ko je to končano, peno malo premešajte, da se zmanjšajo veliki mehurčki, in jo prelijte čez kavo. Tako dobite pravi kapučino, kot v kavarni.
Najboljše mleko za kapučino
Najpomembnejše mleko za cappuccino je mleko, ki se dobro peni in hkrati poudari okus kave.
Klasično kravje mleko
Vendar je pomembna vsebnost maščob:
- 3-4 % maščobe – optimalno za kremasto mikropeno in sladek okus.
- manj kot 2 % – pena bo manj stabilna in voluminozna
- več kot 4-5 % – pena je gosta, vendar je lahko težja in debelejša
Rastlinske alternative
- Ovseno mleko je najboljša rastlinska alternativa, ki se dobro peni, je sladko in brez grenkobe.
- Mandljevo ali sojino mleko – pena je lahko manj konsistentna, včasih z usedlinami. Zato je bolje izbrati posebne različice za bariste.
- Medtem ko kokosovo mleko zaradi svojega okusa ni primerno za vsakogar, vendar daje rahlo in stabilno peno.
Pomembno je, da uporabite sveže hladno mleko (ne več kot 3-4 dni po odprtju).
