Kako doma pripraviti popolno peno za kapučino: preprosta kuharska metoda

Foto: iz javnih virov

Za kapučino je najpomembnejše mleko, ki se dobro speni in hkrati izboljša okus kave.

Tudi brez profesionalnega kavnega aparata lahko uživate v pravem kapučinu. Naučite se, kako doma pravilno stepati mleko in ustvariti gosto, kremasto peno. O tem poroča RBC-Ukrajina s sklicevanjem na stran ukrajinskega kuharskega mojstra Oleksandra Ogorodnika na Instagramu.

Kako pripraviti kapučino s kremo

Po besedah strokovnjaka morate vzeti nekaj mleka in ga stresati v zaprtem kozarcu, dokler se ne pojavi pena. Nato peno za 30 sekund stabilizirajte v mikrovalovni pečici.

Pomembno je, da je mleko toplo. 30 sekund naj bi zadostovalo za segrevanje 80-100 g mleka. Če imate več mleka, ga pustite v mikrovalovni pečici dlje.

Ko je to končano, peno malo premešajte, da se zmanjšajo veliki mehurčki, in jo prelijte čez kavo. Tako dobite pravi kapučino, kot v kavarni.

Najboljše mleko za kapučino

Najpomembnejše mleko za cappuccino je mleko, ki se dobro peni in hkrati poudari okus kave.

Klasično kravje mleko

Vendar je pomembna vsebnost maščob:

  • 3-4 % maščobe – optimalno za kremasto mikropeno in sladek okus.
  • manj kot 2 % – pena bo manj stabilna in voluminozna
  • več kot 4-5 % – pena je gosta, vendar je lahko težja in debelejša

Rastlinske alternative

  1. Ovseno mleko je najboljša rastlinska alternativa, ki se dobro peni, je sladko in brez grenkobe.
  2. Mandljevo ali sojino mleko – pena je lahko manj konsistentna, včasih z usedlinami. Zato je bolje izbrati posebne različice za bariste.
  3. Medtem ko kokosovo mleko zaradi svojega okusa ni primerno za vsakogar, vendar daje rahlo in stabilno peno.

Pomembno je, da uporabite sveže hladno mleko (ne več kot 3-4 dni po odprtju).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Najboljši nasveti in življenjski triki